Primus Productions

På plakaten

På plakaten

 

Back to All Events

Stabilitet i Irak: Realitet eller illusjon

  • Filmens Hus Dronningens gate Oslo, Oslo Norway (map)

Kampen om Iraks framtid

USA, sammen med Storbritannia og de andre allierte, invaderte Irak i 2003, uten godkjenning fra FN. I 2011 trakk de amerikanske militærstyrkene seg ut, og i maktvakuumet som oppstod har IS klart å ta over store områder og volden har eskalert. Dagens konfliktnivå i Irak er svært høyt, med IS, den irakiske hæren, Sjia-militser, Sunni-militser, kurdiske Peshmerga-styrker, tyrkiske tropper og amerikanske miliærrådgivere og spesisialstyrker som kjempende, og den sivile befolkningen lider enormt og tvinges på flukt.

Hvorfor har konflikten i Irak utviklet seg til dette lappeteppet av kjempende grupper, og hva ønsker de å oppnå? Hva er utsiktene for Irak som stat? Vil en fred være mulig? Norske militærrådgivere deltar i kampen mot IS, men hva er de egentlig gjør?

Panel:
Henrik Thune, direktør for NOREF
Cecilie Hellestveit, en av Norges fremste Midtøsten-kjennere, forfatter, forsker og kommentator
Walid al-Kubaisi, irakisk forfatter, journalist og kommentator
Moderator: Erik Aasheim (Primus Productions)

Later Event: February 16
EUs vinterpakke